Što napraviti kada baterije u uređaju procure?

Danas mi se dogodila “prekrasna situacija”. Moj omiljeni digitalni sat koji držim uz krevet se ugasio. Rekoh, idem izvaditi baterije i kupiti nove. Njegove digitalne kazaljke, tj. brojke pokreću tri AAA baterije koje redovito, odnosno kada primijetim da kasni ili se ugasi promijenim. No, danas se dogodila izvanredna situacija.

Po otvaranju pretinca za baterije sam primijetio da su dvije od tri baterije procurile. U prvi tren mi je pao mrak na oči, ali sam onda brže bolje posegnuo za najboljim načinom za popravljanjem nastale štete od alkalnih baterija.

Curenje alkalnih baterija je najjednostavnije očistiti. One mogu pustiti kalij hidroksid, a njega je najbolje ukloniti kiselinom. Dakle, Pomiješajte limunov sok ili alkoholni ocat s vodom u omjeru pola žličice limuna ili octa s jednom i pol žličicom vode. Umočite kozmetički štapić u tu otopinu, malo procijedite višak i potom dobro očistite sve površine na kojima je alkalna baterija procurila, naročito metalne spojeve. Dobro osušite i vaš uređaj će biti kao nov. Radi li se o većoj površini, tada upotrijebite čvrstu vatu (koja se neće raspasti) ili staru četkicu za zube.

pexels-photo-1084213.jpeg

Sve uređaje prije umetanja novih baterija i pokretanja dobro osušite ili ostavite da se osuše. Ovaj način uklanjanja tekućine iz baterije mi je spasio sat i evo nakon kupljenih novih baterija, moj sat na noćnom ormariću opet veselo radi.

Nikal kadmij (NI-Cd) baterije se baziraju na kiselini, sadrže kadmij i nikel oksid hidroksid. Da biste očistili njihovo curenje, koristite rukavice, stavite deblju ili gumenu pregaču. Potom napravite mješavinu sode bikarbone i vode, neka konzistencijom podsjeća na pastu za zube. Nanesite pastu na sva mjesta gdje je kiselina procurila. Obrišite pastu vlažnom krpom i potom obrišite suhom, po mogućnosti krpom od mikrovlakana.

Baterije od litija (li-ion, li-polymer) vrlo rijetko cure, ali kada se to dogodi budite posebno oprezni jer bi vas curenje moglo opeći, a baterija čak i eksplodirati. NIPOŠTO ne koristite alkohol u čišćenju curenja litijske baterije jer može doći do zapaljenja! Njihovo curenje čistite isključivo vodom i pamučnom krpom, ali svakako bacite bateriju u eko otpad, tj. u specijalni otpad za baterije koje možete naći i u nekim drogerijama. Dođu li vam koža ili odjeća u dodir s tekućinom iz baterije, isperite se s puno vode.

Zašto baterije cure?

close up photo of batteries

Ukoliko se bateriju drži na prehladnom, prevrućem mjestu ili je se slučajno s nečim ubode, ona će vjerojatno procuriti. Baterije, koje god veličine (AA, AAA i sl.) ili vrste (alkalne, litijske, nikel i sl.) bile držite na sobnoj temperaturi i nipošto na vrućim mjestima. Također ih nije potrebno držati u hladnjaku jer im to neće produžiti vijek trajanja, a i sam sam to znao raditi. Držanje u hladnjaku bi čak moglo skratiti vijek trajanja baterije i uzrokovati curenje. Kada stavljate baterije u uređaj, pobrinite se da su identične, tj. da jedna nije starija od druge. Ne koristite li uređaj duže, izvadite baterije iz njega.

Objavio Jurica Grosinger

Trying to make this little blue speck a better place. One post at a time.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: