Kako se zaštititi od hladnoće?

Jutros je većina portala osvanula s vijestima o valu hladnoće koji je zahvatio našu zemlju i cijelu regiju, a objavile su se i upute HZJZ-a o ponašanju na otvorenome i zaštiti od hladnoće.

S hladnoćom, kao i s ljetnim žegama nema šale. Iako je naš mali dio svijeta sve topliji sa sve blažim i kraćim zimama, ovakve hladnoće podsjećaju na vremena kada smo bili djeca, a itekako ih se sjećaju naši roditelji ili bake i djedovi.

Ako ne možete izbjeći izlazak na otvoreno, svakako nosite kape koje pokrivaju čelo i uši, prekrijte nos i usta debljim šalom ili maramom radi sprječavanja gubitka topline i udisanja hladnog zraka koji šteti dišnim putevima, naročito kod djece, starijih i kronično bolesnih ljudi.

Čuo sam da se preporučuje nošenje vune, svile i polipropilena koji bolje zadržavaju toplinu naših tijela od pamuka, i to je istina, iako nisam baš siguran koliko ljudi ima svilu kod kuće pa bih zato dodao i flis.

Flis kao vrsta tkanine, posebice polarni flis se proizvodi najčešće od poliestera, a može i od recikliranih plastičnih boca. Iako se ne preporučuje kao dio vanjskog sloja zimi, u donjim slojevima zimske odjeće može dobro zaštititi od hladnoće kao dio podstave tajica, hlača, jakni i kapuljača.

Nedavno sam pisao o zaštiti kože zimi, a danas bih još dodao, čisto zbog ekstremnijih uvjeta, jedan savjet. Namažite nos, obraze i kožu oko očiju jačom (masnijom) kremom koja po mogućnosti nije na bazi vode već hranjivog ulja, poput recimo hranjivih krema za bebe. Jak vjetar i niske temperature te suh zrak u prostorijama su smrt za finu i glatku kožu. Što se njege kože tiče, također izbjegavajte nošenje vune direktno na koži jer bi vuna mogla izgrebati kožu i time narušiti njenu prirodnu obranu. Odjenite majicu ili košulju ispod vunenog pulovera.


pexels-photo-293029.jpeg

U tekstovima i upozorenjima se spominje izbjegavanje alkohola i kofeina. To je izvrstan savjet! No, ne kaže se u svima zašto ih sada treba izbjegavati.

Pijenje alkohola spušta tjelesnu temperaturu i povećava rizik od pothlađivanja ili hipotermije te sprječava prirodno drhtanje čime tijelo pokušava ostati toplo. Alkohol nam pruža lažan osjećaj topline jer kada ga pijemo, naše se krvne žile šire, čime krv odlazi prema ekstremitetima i koži, a to znači gubitak tjelesne topline. Kofein ima vrlo sličan učinak pa i njega treba izbjegavati ili smanjiti na minimum.

Pripazite i s jako vrućim napitcima jer bi prebrzo mogli ugrijati tijelo, a to znači znojenje i mokru odjeću, ali i pokretanje tjelesnih mehanizama za hlađenje – sve što sada također želite izbjeći. Ciljajte na tekućine sobne temperature i čajeve te juhe koji nisu prevrući.

Objavio Jurica Grosinger

Trying to make this little blue speck a better place. One post at a time.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: