Cimet – istine i zablude

Cimet mi je jedan od najdražih začina. Jedem ga većinu godine svakoga jutra u zobenoj kaši, stavljam u frappe i doista teško mogu zamisliti blagdane bez mirisa i okusa cimeta u kolačićima i u kuhanom vinu. Znam ga stavljati u gulaše (klasične ili vegetarijanske), orijentalna i indijska jela. Volim ga i u šamponu, gelu za tuširanje… Ukratko, pravi sam ovisnik o cimetu.

Ipak, jedina stvar na koju pazim od davne 2006. je vrsta cimeta koji koristim. Naime, te godine je u Njemačkoj po svim medijima brujala objava njemačkog Saveznog Instituta za procjenu rizika (BfR) koji je ustanovio da je razina kumarina (jednog od sastavnih dijelova cimeta) u prehrambenim proizvodima, kozmetici i svemu što mi odrasli, ali i djeca jedemo ili stavljamo na kožu previsoka i da bi, ukratko, moglo doći do oštećenja jetre i bubrega kod prevelike i redovite konzumacije cimeta.

cinnamon-cinnamon-stick-rod-kitchen-71128
Cinnamomum cassia

Pritom, cimet koji sadrži previše kumarina i koji se zbog cijene više koristi u gotovim proizvodima je Cinnamomum cassia ili kasija cimet. On sadrži čak 3000 mg kumarina u kili praha. Pogledate li presjek kore kasija cimeta, on će imati tek jedan sloj uz tamniju boju i vrlo je tvrd.

S druge strane, Cinnamomum verum ili pravi cimet znan i kao cejlonski cimet je cimet koji možemo jesti svakodnevno bez ikakve brige jer u kilogramu praha sadrži otprilike osam miligrama kumarina. Cejlonski cimet u presjeku kore ima puno slojeva, svjetlije je boje i lako ga je razlomiti. Bacite oko na sliku na vrhu teksta. To je cejlonski cimet.

Dakle, dobar i loš cimet lako razlikujemo kada su u štapićima, no s prahom je već malo teže pa vam zato preporučujem kupovinu provjerenih proizvoda s certifikatima kvalitete i kod kvalitetnih proizvođača/prodavača začina.

Imate li cimeta kod kuće, a i nešto tinkture joda, tada možete i sami vrlo lako provjeriti koji cimet imate. Na tanjuriću ili u šalici pomiješajte prah cimeta i jod. Ukoliko se boja joda ne promijeni, tada imate pravi cejlonski cimet kod kuće i bravo vi! 🙂

Promijeni li se boja tinkture joda u indigo plavu nijansu, tada imate kasija cimet… Ja bih ga osobno bacio ili upotrijebio za nekakav potpourri, ali ne bih ga koristio za jelo i piće.

Pogledajte kako smo Barbara Kolar i ja testirali cimet u emisiji Život je lijep na HRT-u.

Dakle, čitajte što piše na pakiranju cimeta, a niste li sigurni o kojem je cimetu riječ tada se držite sljedećih mjera predostrožnosti. Djeca predškolske dobi smiju dnevno pojesti najviše četiri keksa s kasija cimetom, starija djeca do šešt komada, a odrasli osam. Trudnice ne bi smjele konzumirati kasija cimet.

Lijepi vam petak želim! xx

Linkovi:

http://www.spiegel.de/gesundheit/ernaehrung/zimt-ist-zu-viel-cumarin-gefaehrlich-mythos-oder-medizin-a-1126831.html

Click to access zimt_und_cumarin_eine_klarstellung_aus_wissenschaftlich_berhoerdlicher_sicht.pdf

Objavio Jurica Grosinger

Trying to make this little blue speck a better place. One post at a time.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: